![]() ![]() Äppelbullar![]() Äpple och russin passar mer än bra i bullarna! Lättbakat och smakrikt. Du behöverBulldeg
Fyllning
Gör så här:Cirka 30 stora bullar eller 45 små Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter. Undertiden som degen jäser gör du fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Finhacka eller riv dem grovt. Häll citronsaften över äppelhacket så behåller det sin ljusa färg. Hacka eller mixa russinen. Blanda samman smör, socker, russin, sirap, kryddor och äpplen. Rör slätt. Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm. Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det. Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen. Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv. Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma! ![]() ![]() 8 juli 2013
du har rätt Maja det var samma med mig för att de va så goda ![]() ![]() ![]() 11 november 2010
En fråga när jag bakar så smakra mina blullar jäst när dom är klara. Är det någon som vet varför. ![]() ![]() ![]() 12 september 2010
det himla gott ska baka imorgon. ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
de var jätte goda ska göra mer idag