Vinbärsbullar
Vinbärssylt ger god smak åt vetebullar. Lite citrus i och du har bullar som passar perfekt med en kopp te eller när du dukar upp stora kakfatet!
Du behöver
Bullar
- 50 gram jäst (för söta degar)
- 150 g smör eller rapsolja
- 5dl mjölk
- 2 dl socker
- 1 msk finrivet citronskal
- (1/2 tsk mald pomeransskal)
- 1 tsk salt
- ca 900 g vetemjöl special (1,5 l)
- 1 ägg till pensling
Fyllning
- 100 g smör
- 1,5 dl vinbärssylt
- (1/2 dl socker)
Gör så här:
Cirka 30 stora bullar eller 45 mindre.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. (Använder du olja värmer du försiktigt mjölken och tillsätter sedan oljan till degvätskan tillsammans med mjölet.)
Lös jästen med mjölkblandningen. Tvätta citronen noga och raspa skalet. Rör ner salt, socker, finrivet citronskal och eventuellt pomerans.
Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.
Rör samman rumsvarmt smör och eventuellt socker till en jämn smet. (Är sylten mycket söt eller om du inte vill ha så söta bullar använder du bara sylt.)
Bred ut fyllningen över degen - först smör- och sockerblandningen och sedan sylten. Spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.
Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.
Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.
Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler innan de serveras ljumma.