Kanelbullar med mandelmassa
Läckra kanelbullar med den alltid lika goda kombinationen av mandel och kanel! Lättbakat med färdig mandelmassa. Lite vanilj sätter extra smak på bullen!
Du behöver
Bulldeg
- 50 gram jäst (för söta degar)
- 1 tsk stött kardemumma
- 5dl mjölk
- ca 1,5 l (900g) vetemjöl special
- 2 dl (160g) socker
- 150 gram smör, rumsvarmt
- 1 tsk salt
- 1 ägg till pensling
Fyllning
- 150 g mandelmassa
- 50 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk kanel
- 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Cirka 30 stora bullar eller 45 små
Vill du att jäsningen ska komma igång snabbare kan du värma mjölken till 37 grader men det är inte nödvändigt.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och mjölken.
Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Blanda ner det mjuka smöret och sockret. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt saltet.
Knåda i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en fyrkant, cirka 40X40 cm.
Riv mandelmassan och rör samman den med rumsvarmt smör, vanilj och kanel till en jämn smet. (Om smöret är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare.)
Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.
Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.
Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.
Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader (något lägre värme och kortare tid om du använder vamluftsugn) i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något, gärna under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!