![]() ![]() KarlsbaderbullarSläta vetebullar med mycket äggula får en vacker färg och en god smak! Du behöver
Gör så här:30 stora bullar eller 45 mindre Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt äggulorna, en och en under omrörning. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym. Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på något under bakduk på galler innan servering. ![]() ![]() 3 augusti 2009
ska det inte vara blåbär i en karlsbaderbulle? ![]() ![]() ![]() 19 januari 2010
Var kommer namnet Karlsbader från? Det handlar om vetebröd, det har jag förstått men namnet? ![]() ![]() ![]() 1 januari 2011
Kalspader syftar på Karlsbad, som är det tyska namnet på den gamla tjeckiska kurorten Karlovy Vary, där man lär ha börjat göra den här degen. ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Mjummy! Kakan smakade jätte ´goooooooott :)